pátek 8. února 2013

Žít životem živoucím?!

Wau! Tak je to tady, právě píši svůj první článek v mém prvním blogu, cítím nadšení a chuť se připojit ke skupině bloggerů, kteří vyplňují virtuální prostor zajímavými myšlenkami, nápady, zkušenostmi a informacemi všeho druhu.

Žít životem živoucím?!

- Jednoznačně ano!

Ale co to znamená? Když svým přátelům, známým a méně známým lidem položím tuhle otázku, tak jedna část kroutí hlavou a řečí těla dávají znát, že neví, co si představit a tak odpovídají, že neví..
Další část skupiny, odpovídá ano, ale... (může to být živější, lepší až... dostudují, najdou jinou práci, nebo až vyhrají ve sportce ).
Třetí část skupiny, ta menší skupina, odpovídá, že žijí. Jsou to osobnosti plného optimismu a zažívají vnitřní radost, která z nich  přímo vyvěrá napovrch.

Je v celku jedno, v jaké skupině lidí se nacházíme, každý žije životem živoucím, každý z nás reaguje na podměty v danou chvíli nejlépe jak umí.

Jak zesílit pocit a utvrdit se v žití života živoucího?

Klidně teď hned! Názorný příklad je tady a teď.. přesně tak, vynechejme vzpomínky na minulost, vynechejme naše naděje směřující k budoucnosti..

Právě teď píši článek, soustředím se na aktuální činnost, soustředím se na aktuální radost z toho, že píši, předávám své myšlenky do psané formy, do formy, kterou právě teď čtete, působí mi to další radost, protože vím, že právě ta osoba, která si čte tenhle článek, věnuje mi svou přítomnost, sama si uvědomuje tuhle přítomnost a začíná chápat souvislost mezi žitím života živoucího a přítomným okamžikem...

Když se soustředíme na přítomnost.. tak nemůžeme být smutní a prožívat negativní pocity, jsme ve stavu vychutnávání a hlavně projevování přítomné přítomnosti. Znáte ten pocit, když jste s přáteli a všichni okolo se bavíte, necháváte se unášet proudem pohody.. 
Někdo může namítnout, že i v přítomném prožívání lze být v negativní náladě, například po rozchodu s partnerem.. Ano, má částečnou pravdu,  ale jde o nasměrování toku naších myšlenek, sebeúcty... ale tohle si necháme na jiný článek.







8 komentářů:

  1. Maty, pěkný první článek! Krásně se uživá síla přítomného okamžiku v souladu s tímto pozadím.
    Anonymní Barunka

    OdpovědětVymazat
  2. Citim sa tu ako v lese :-), krasny zacinajuci blog, prajem ti aby si pokracoval v tom co ta robi stastnym nadalej, a tym sprijemnoval pobyt na zemi dalsim ludom, :-) nice energy svetlu zdar bytost :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Chválím pěkný článek jen tak dál.....
    tento stav se mi líbí asi nejvíce
    "Když se soustředíme na přítomnost.. tak nemůžeme být smutní a prožívat negativní pocity, jsme ve stavu vychutnávání a hlavně projevování přítomné přítomnosti."

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek, pěkný živoucí blog :) Mimochodem- znáš Eckharta Tolle ? přesně tohle je jeho parketa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) ano znám Eckharta a ve spoustě věcí s ním souhlasím, především o síle přitomném okamžiku :-)

      Vymazat
  5. Parádní článek na rozjezd. Postupně se pokusím pročíst skrz všechny tvé příspěvky. Tak snad do té doby přidáš i nějaký nový, aktuální :)

    OdpovědětVymazat