středa 13. února 2013

Uvolňování emocí

Občas každý má v sobě pocity, které nedává znát, nechává si je pro sebe. Většinou z morálních zásad společnosti, nebo jen proto, že se bojí projevit danou emoci. Byť jen z důvodu emocionální ochrany své osoby.

Ať je to z jakéhokoliv důvodu, může se z emoce, která je zadržovaná, stát časovaná bomba. Která čeká na  výbuch.
Můžeme foukat do nafukovacího balónu jak dlouho chceme, ale po určitém nafouknutí praskne..

Zadržování pocitů

Vede k výbuchu, zlosti, žárlivosti i k depresi. Spustí se pojistka, která okamžitě začne přebývající energii dané emoce uvolňovat.

K velké hádce mezi dvěma lidmi dochází většinou až za nějaký čas, kdy malá nedorozumění, která jsme tolerovaly, přestanou být tolerovány, ale i přesto se snažíme tolerovat, i když nás to vnitřně deptá.. po určitém deptání, stačí opravdu malá věc a z hlouposti, která v normálním pojetí by nic nevyvolala, se může stát velký třesk, kdy se nahromaděná energie uvolní..

Nemusí nutně znamenat, že hádku musejí vyvolávat oba dotyční, kteří se hádky účastní. Občas je zodpovědná jen jedna strana. Osoba může být dlouhou dobu frustrována a výboj energie schytá nejbližší člověk, který za tu frustraci nemůže.    

Teď bych se rád zaměřil na zadržování tzv. pozitivních emocí. 

Láska. Pro většinu lidí krásný pocit. Ale co když chceme uvolňovat lásku dotyčné osobě, která není ochotná lásku od nás přijat? Zkoušíme různé možnosti, přemýšlíme.. láska v nás roste.. je v celém těle, především v hlavě a myšlenkách, takže se rozrůstá, ale žádný ventil nepomáhá.. Tělo tedy začne reagovat na danou situaci.. Vznikají další emoce.. Úzkost, nepochopení a někdy deprese.. Energie se začíná odplavovat většinou slzami.. 

Uvolňování emocí


Když se hromadí vztek v těle? Nejlepší je ho vymlátit. Třeba do polštáře, boxovacího pytle, nebo si jít  zastřílet na střelnici.

Když se hromadí v těle láska, když není opětována? Zaměřit jiný objekt lásky, třeba ji přesunout k sobě. Dopřát si masáže, zajít do oblíbené galerie, tvůrčí činnosti jako je kreslení, zpěv, skládání básní nebo cokoliv jiné.

Když se hromadí v těle strach? Meditujte, nebo si popovídejte s blízkou osobou.

Závěrem


Žádná emoce by se neměla dostat do extrému. Pokud se dostane do toho nejvyššího, což je deprese, tak doporučuji  začít po emoční stupnici pozvolna stoupat nahoru. Prvním indikátorem zlepšení je ten, že se dostanete z deprese (což je směřování energie do sebe) ke vzteku(což je směřování ven), tahle fáze pak přejde a pokračuje se přes negativismus, lhostejnost, nadějí až k radosti. Radím vám, že ve fázi dva se nenechte nikým odradit, že zloba by se měla potlačovat. Nepotlačovat,vrátilo by vás to zpět k depresi..

V každém případě, při nezlepšení v rozmezí maximálně deseti dnů od propuknutí deprese, neváhejte a kontaktujte lékaře nebo terapeutickou pomoc.  
V případě vyskytnutí sebevražedných myšlenek okamžitě vyhledejte odbornou pomoc.






4 komentáře:

  1. Článek k zamyšlení. Na tvém blogu se opravdu cítím skvěle a přemýšlím o sobě. Takových relax stránek s uvědomováním sebe by mělo být víc. Líbí se mi tvůj projekt. Vytrvej v něm.
    Ondřej

    OdpovědětVymazat
  2. Máš tu dost zajímavých článků, podle svých časových možností se nejspíš budu vracet číst. U tohoto článku konkrétně, jsem ráda, že jsi přidal ten hodně důležitý poslední odstavec. S depresí mám určité zkušenosti a vím, že v jisté fázi si člověk už sám nepomůže. Není síla ani vůle, potom je opravdu hodně důležité obrátit se na lékaře-psychiatra nebo psychologa.Měj se fajn:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za komentář!
      Ten poslední odstavec je podle mne ze všeho nejdůležitější, ale každý má právo se s tím poprat, když bude chtít a hlavně na to mít sílu. Říct si o pomoc nikdy není slabost :-)

      Vymazat
  3. Joj, veru, v tej časti v láske si presne opísal, čo som si prežila a teraz už viem, že také zadržovanie emócii, neprinesie nič dobré. Inak ten boxovací pytel by som prijala, ono tam človek môže do neho vyboxovať fakt všetok hnev..:) Pekný poučný článok ;)

    OdpovědětVymazat