pondělí 11. února 2013

Překonavání chyb minulých

Chtěl bych na začátek poděkovat za veškeré komentáře a emaily, které jsem obdržel. Je povzbudivé po tak krátkém čase fungování blogu vidět zpětnou vazbu a zájem o čtení mých příspěvků.

Díky zpětné vazbě vím, na co se dnes zaměřit a o čem psát.
Z reakcí na mé články jsem usoudil, že většina chce a usiluje o to být šťastným, ale brání jim v tom pocit viny nebo neustále přemítání  chyb minulých, které se staly, ale už nenávratně patří minulosti..

Rozeberme si tedy, co znamená slovní spojení ''udělal/a jsem chybu''.
Je to stav mysli a pocitů po určitém činu, kdy náš mozek ukládá informace a pozpátku hodnotí danou situaci. Situaci, která se stala, ale nepřinesla nám kýžený pozitivní výsledek, možná ta situace přinesla pocity studu, smutku, nebo zklamání sebe sama z reakce...

Z výroků a pocitů ''udělal/a jsem chybu'' pak může vzniknout sebeobviňování a nejhorší forma, která může vzniknout je forma trestání sama sebe. Vznikají myšlenky a pocity, že nemůžete jít dál dokud tu chybu, která se stala v minulosti, která už v přítomnosti není, nenapravíte.. a to je ten pocit, proč nemůžete být šťastní. Dobrovolně se trestáte..

A strach, že uděláte chybu (myšlenka na budoucnost), jen posílí zkušenost z minulosti.

Při práci s tímto vnitřním problémem doporučuji :

  • Přijmout fakt, že se chyba stala.
  • Pojmenovat chybu. Co přesně, s kým a kde.....
  • Příjmout ponaučení z chyby, každá chyba nás rozvíjí.
  • Uvědomit si, že se to stalo v minulosti.
  • Odpustit sám sobě, popřípadě se omluvit osobě, u které jste se chybovali.
  • Příjmout fakt, že v moment chybování jste reagovali tak, jak jste v danou chvíli reagovat dokázaly nejlépe
  • Neřešit více chyb najednou, vždy po jedné.
  • Zaměřit se na přítomnost a být v harmonii sám se sebou (být v harmonii znamená i předcházet potencionálnímu chybováni). 



K tomuto článku doporučuji tohle video, které se problematikou více zabývá:




2 komentáře:

  1. Zajímavý článek...každý děláme v životě chyby, ale bez nich bychom se neposouvali dál, neuvědomili bychom si naše touhy a přání :) Z chyb bychom se měli ponaučit, vzít je na vědomí a jít dál...Pěkný den.:) Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som názoru, že neexistujú chyby. Len náš pocit, že niečo je inak ako by malo, že sme konali nesprávne, ale myslím, že všetko, čo urobíme, je správne a tak ako to malo byť.

    OdpovědětVymazat